A pizza és a fánk esetlegesen hozzájárulhatnak a depresszió kialakulásához? Fedezzük fel az ultrafeldolgozott élelmiszerek rejtett veszélyeit, amelyeket sokan elhanyagolnak!
Sokan a gyorsételekhez nyúlnak menedékként a feszített hétköznapok során, de a legfrissebb kutatások rávilágítanak, hogy ezek az ételek nem csupán a fizikai egészségünkre gyakorolnak negatív hatást, hanem az elménket is károsíthatják. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása súlyos következményekkel járhat a hangulatunkra nézve, sőt, akár depresszió kialakulásához is vezethet.
A pizza, a sült csirke vagy a fagyi egy rossz nap után nagyon csábító, de több tanulmány is kimutatta, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek nem hogy nem segítik az egészséget és a jó közérzetet, hanem kifejezetten ártanak nekik.
Valójában a legfrissebb kutatás -- amely ezen a héten jelent meg a The Lancet orvosi folyóiratban -- figyelmeztet arra, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek egy "krónikus betegségek világjárványát" idézik elő.
Nem meglepő, hogy ezek az ételek általában jelentős kalóriamennyiséget tartalmaznak, és bőségesen tele vannak zsírral, hozzáadott cukorral és sóval. Ezek az összetevők hozzájárulnak az elhízás kockázatának növekedéséhez, valamint olyan súlyos egészségügyi problémákhoz, mint a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség.
A világ szakértői arra is figyelmeztetnek, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend vesebetegségekhez, gyulladásos bélbetegségekhez, sőt bizonyos rákfajták kialakulásához is vezethet - írja a New York Post.
Egy új pakisztáni kutatás szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF-ek) nagy mennyiségű fogyasztása 20-50%-kal növelheti a depresszió kialakulásának kockázatát, amelyet az aktivitás iránti érdeklődés elvesztése, valamint tartós szomorúság- és reménytelenségérzet jellemez.
"Ez az összefüggés a potenciális zavaró tényezők kiigazítása után is jelentős marad" - írták a tanulmány szerzői a héten az European Medical Journal Gastroenterology című folyóiratban.
A kutatók kilenc tanulmányt vizsgáltak át, több mint 79 700 résztvevő adatait felhasználva, hogy erre a következtetésre jussanak.
Az egyik fontos szempont, hogy a gyorséttermek kínálatából származó ételek hirtelen megemelhetik a vércukorszintet, ami nemcsak fizikai, hanem érzelmi hatásokkal is járhat. Ez az állapot gyakran kedvetlenséghez, stresszes érzésekhez és szorongáshoz vezethet.
Ezek az ételek ráadásul hiányt szenvednek a létfontosságú tápanyagokban, mint például a B-vitaminok, a D-vitamin, a magnézium és az omega-3 zsírsavak, amelyek nélkülözhetetlenek az agy megfelelő működéséhez. A bél-agy kapcsolat pedig különösen fontos szerepet játszik az egészségünk fenntartásában.
"A kutatások alapján a depresszióval küzdő emberek bélmikrobiomja jelentős eltéréseket mutat az egészséges populáció bélflórájához képest" -- állapították meg a pakisztáni tudósok.
A meglévő adatok alapján a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a bélbaktériumok képesek kölcsönhatásba lépni az idegrendszerrel, és ez depresszióhoz vezethet.
A kutatás szerzői kiemelték, hogy a bélbaktériumok termelik a hangulathoz kapcsolódó vegyületeket, például a szerotonint, a dopamint és a GABÁ-t. A baktériumok finom egyensúlyának felborítása megváltoztathatja az idegátvivő anyagok szintjét.
A megoldás szembetűnő: az ultrafeldolgozott élelmiszerek elhagyása lenne a kulcs. Azonban ezt a lépést megvalósítani nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik, mivel ezek az élelmiszerek szinte mindenhol ott vannak: az átlagos amerikai táplálkozás kalóriabevitelének 55%-át teszik ki.
Dr. Eva Selhub, a Harvard Health Publishing szakértője, arra buzdít, hogy figyelj a tested reakcióira a különböző ételek elfogyasztása után. Javasolja, hogy két-három héten át folytass egy "tiszta" étrendet – ez azt jelenti, hogy kerüld a cukrot és a feldolgozott élelmiszereket. Érdemes megfigyelned, hogyan változik a közérzeted és az energiaszinted ebben az időszakban.
Ezt követően fokozatosan, egyesével hozd vissza az ételeket az étrendedbe, hogy megfigyelhesd, milyen hatással vannak rád.

