Évente körülbelül 200 tűzeset fordul elő a főzés során | ma7.sk
Évente körülbelül 200 tűzesetet regisztrálnak, amelyek főzés közben történnek, és ezeknek mintegy 10%-ában a tűzhelyet használó személy is sérülést szenved - tájékoztatott a Tűzoltó- és Mentőszolgálat közösségi platformján.
Legtöbbször a tűzhelyen elfelejtett ételek vagy a készülékek nem megfelelő karbantartása okozza a tűzeseteket.
- állapították meg a szakértők.
"A tűzoltóság hangsúlyozta, hogy gázkészülék használata esetén elengedhetetlen a csatlakozó csövek műszaki állapotának folyamatos ellenőrzése, hogy elkerülhessük a gázszivárgás veszélyét. Ezen kívül figyelmeztettek arra is, hogy biztonsági okokból fontos, hogy ne használjunk feleslegesen erős lángot vagy túl magas hőmérsékletet főzés vagy sütés során. Az elkészített ételeket rendszeresen érdemes szemmel tartani, hogy elkerüljük a megégést."
A tűzoltóság ajánlásai szerint otthon is alkalmazható egyszerű módszerek segíthetnek tűzesetek megelőzésében vagy kezelésében.
Oltás során érdemes kreatívan megoldani a helyzetet: használhatunk például egy puha takarót, egy nagy törölközőt, esetleg homokot, vagy akár a virágcserépben található földet is bevethetjük.
"Amikor jelentős tűzeset történik, azonnal értesítik a szomszédokat, és értesítik a tűzoltókat is - fűzték hozzá."
Evakuálás esetén ajánlott bezárni a bejárati ajtót, hogy a tűz ne terjedhessen tovább, illetve a füst se juthasson a lépcsőházba - emlékeztettek.