Spanyolország elhatározta, hogy megtiltja az ultrafeldolgozott élelmiszerek és energiaitalok forgalmazását az iskolák területén. Ezzel a lépéssel a fiatalok egészségének védelmét és a táplálóbb étkezési szokások népszerűsítését célozzák meg. Az intézkedés


A rendelet, amely egy évnyi felkészülési időt ad az oktatási intézmények számára, azzal a célkitűzéssel jött létre, hogy minden gyermek nap mint nap hozzáférhessen az egészséges, tápláló és változatos ételekhez, függetlenül a családjuk anyagi helyzetétől - tájékoztat az MTI.

A jogszabályt kidolgozó fogyasztási minisztérium felmérése szerint ugyanis az alacsony, évi 18 ezer euró (7,3 millió forint) alatti jövedelemmel rendelkező családok 6 és 9 év közötti diákjainak 47 százaléka túlsúlyos, mert nem engedheti meg magának, hogy több friss vagy teljes értékű ételt egyen.

A közétkeztetési reform keretében az ország 17 ezer iskolai menzájának a közeljövőben kötelezővé válik, hogy naponta friss gyümölcsöket és zöldségeket kínáljanak a diákoknak, amelynek minimum 45 százaléka a szezonális termékekből kell, hogy álljon. Emellett havonta legalább kétszer biotermékeket kell biztosítaniuk, vagy a kiadásaik 5 százalékát bioélelmiszerek beszerzésére kell fordítaniuk.

A szaktárca tájékoztatása alapján jelenleg 1200 olyan intézmény működik, ahol a gyerekek soha nem fogyasztanak halat. Azonban egy év múlva ez megváltozik, és legalább egyszer fel kell venniük a heti menübe a halételeket. Fontos megjegyezni, hogy az ételek között nem szerepelhet több mint egyszer olajban sült étel, és kerülni kell a félkész termékek használatát is.

Teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret hetente kétszer, míg barna rizst vagy teljes kiőrlésű tésztát havonta négyszer kell majd biztosítani a gyerekeknek. A menzán csak vizet szolgálhatnak fel italként, az automatákban és büfékben pedig csak olyan üdítőt árusíthatnak, amelynek cukortartalma nem haladja meg az 5 grammot adagonként.

A minisztérium közleménye alapján a reform részleteinek megfogalmazása során figyelembe vették a Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozási Ügynökség, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatait.

Related posts