Kincset ér idén a szilva: A korlátozott termés ellenére is érdemes megfontolni a tartósítást – felfedjük, hogyan érdemes ezt megtenni!

Az idei tavasz időjárása nem éppen a legkedvezőbben alakult ennek a gyümölcsnek, és ennek hatásait most érezhetjük igazán. Ha szerencsés vagy, és van saját termésed, érdemes eltenni belőle, mert idén télen a szilvalekvár igazi kincsnek számít majd!
A korai fagy és a szárazság hatásai most kezdik igazán megmutatkozni: a szakértők előrejelzése szerint idén gyenge-közepes szilvatermés várható. Ennek következményeként a szilva ára több mint 60 százalékkal emelkedhet. A szilvalekvár igazi kincsnek számít majd, függetlenül attól, hogy mennyi gyümölcsöt sikerült begyűjtened, érdemes nekilátni a lekvárkészítésnek. Ha pedig a termésed annyira csekély, hogy a befőzés már nem éri meg, akkor is van néhány remek ötletünk arra, hogyan tárolhatod a szilvát a téli hónapokra.
A legfinomabb szilvalekvár az, amelyben csak a szilva dominál, de ha a termés nem bőséges, érdemes elgondolkodni a gyümölcsök keverésén. A fügével például remekül harmonizál, ami most éppen bőven terem a kertekben. Alternatívaként almát is használhatsz; ha az almáid még nem érettek, nyugodtan fagyaszd le a kimagozott szilvát, és amikor beérik az alma, akkor keverd össze a gyümölcsöket.
Készítsd el a tésztát, ahogy szoktad, nyújtsd 1 cm vastagra, majd vád féltenyérnyi négyzetekre. A tésztából formázz gombócokat úgy, hogy mindegyik darab közepére tegyél fahéjas cukros szilvát. Közben forralj vizet, amikor felforr, engedd bele óvatosan a gombócokat. Amikor feljönnek a felszínre, azonnal vedd ki őket, ne főzd meg teljesen. Pakold a félkész gombócokat egy tálcára úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, és ha kihűltek, tálcával együtt tedd őket 24 órára a mélyhűtőbe. Utána zacskózhatod őket, így nem fognak egymáshoz ragadni, és télen csak ki kell venned, ha gombócot szeretnél.
A kevés szilva is értékesebb, mint a semmi! Amit nem tudsz frissen elfogyasztani, azt tedd zárható zacskóba, és irány a fagyasztó! Később könnyedén felhasználhatod süteményekhez, csak elő kell venned. Isteni morzsasüti készülhet belőle, de szilvalevesnek is remek alapanyag, vagy akár a sültek mellé is dobálhatsz belőle a tepsibe. Nemcsak a hús ízét gazdagítja, de köretként is kiválóan megállja a helyét!
Az aszalt szilva igazi csemege, ráadásul remek alternatívája lehet a csokoládénak, ha valami egészségesebbre vágysz. Az elkészítése pedig nem igényel túl sok időt és bonyolult lépéseket. Először is, válogasd ki a gyümölcsöket, és csak a hibátlan darabokat tartsd meg. Mosd meg alaposan a szilvákat, majd vágd félbe és távolítsd el a magokat. A félbevágott szilvákat helyezd el egy sütőpapírral bélelt tepsin vagy tálcán, majd tedd ki őket a napfényre. Ne felejtsd el letakarni őket egy gézlappal, hogy a rovarok ne zavarják meg a száradást. Pár nap elteltével készen is lesz a finom aszalt szilva! Éjszakára azonban hozd be a gyümölcsöket a lakásba, mert a hajnali harmat nedvességet hozhat, ami nem kedvez a szárításnak.