Az orrfolyás okai csípős ételek fogyasztása után A csípős ételek, mint például a chili vagy a fűszeres szószok, sokunk kedvencei, hiszen különleges ízt adnak az étkezésekhez. Azonban sokan tapasztalják, hogy ezek után az orruk folyni kezd. De vajon mi ál
A fűszeres ételek élvezete számos izgalmas hatást gyakorolhat a testre: érezhetjük a szívünk heves dobogását, a nyelvünk bizsergését, és a fokozott izzadás sem marad el. Lihegés, könnyezés, sőt, orrfolyás is gyakran jelentkezik a csípős falatok után. De mi is áll e jelenségek hátterében? E kérdésnek járt utána az IFLScience.
A paprika csípőssége leginkább a kapszaicin nevű vegyületnek köszönhető. Ez az anyag szinte minden chili paprikában megtalálható, jellemzően a magokat körülvevő vékony hártyában, de néha a húsában is előfordul. Érdekes, hogy hasonló immunválaszt képes kiváltani az allil-izotiocianát is, amely a mustár, a torma és a wasabi jellegzetes ízét adja.
Amikor ezek a hatóanyagok a szervezetbe kerülnek, aktiválják azokat a receptorokat, amelyek a fájdalom és a hő érzékeléséért felelnek. Kapszaicin esetén ez a TRPV1 receptor. Ennek következtében a testünk úgy reagál, mintha fenyegetve lenne, ami arra készteti a nyálkahártyákat, hogy természetes védekezésként folyadékot termeljenek, ezzel segítve a potenciálisan káros anyagok eltávolítását.
Ezért kezdünk el izzadni, nyálat termelni, könnyeket hullatni, és az orrunk is emiatt csöpög.
Érdekesség egyébként, hogy a kapszaicin csak az emlősöket irritálja, a madarak például büntetlenül csemegézhetnek a bármilyen chiliből, ugyanis a TRPV1 receptoraik kissé eltérnek a miéinktől. A kapszaicin a sokszor kellemetlen tünetek ellenére nem mérgező az emberre nézve. A fogyasztásával összefüggő problémák nagyrészt a szervezetünk természetes reakciójából erednek, nem pedig maga a hatóanyag káros.