Egész Józsát magával ragadta a nyúlpaprikás íze és a fergeteges hangulat - képes beszámolóval!
A vármegye területéről és a határokon túlról is sokan ellátogattak a Tócó partján megrendezett családi napra. A józsai Csak Nyúl Fesztiválon közel 50 csapat vetette össze tudását és ügyességét a fakanál használatában.
Már a délelőtti órákban vidám, pezsgő hangulat lengte be Debrecen-Józsát, különösen a Józsapark mögötti zöldellő területen, ahol október 25-én, szombaton igazi ünnep vette kezdetét. A Tócó partján megrendezett Csak Nyúl Fesztivál főversenyére készülődő csapatok tagjai lázasan dolgoztak: a késeket élezve, az illatos hagymát aprítva és a gőzölgő bográcsot türelmetlenül kevergetve teremtettek különleges hangulatot, amely szinte tapintható volt a levegőben.
Szinte egy igazi kulináris előadás részeseivé váltunk, amikor Gucman József és lelkes csapata éppen egy aszpikos zöldségkeveréket készített elő a fóliázáshoz. A besztercebányai hobbiszakács két különleges étel receptjén dolgozott. Érdeklődésünkre elárulta, hogy tejfölös pörköltet főzött, amelyhez friss nokedlit készített, de emellett egy új, izgalmas fogással is készült: a nyúlhát belső filéjét ízletes sonkába göngyölve, serpenyőben sütötte meg. A köretként tálalt előre göngyölt zöldségeket szintén megfőzte, amelyeket vékonyra szeletelve, lilahagyma lekvárral tálaltak.
A Csak Nyúl Fesztiválra számos más városból is látogatók érkeztek, hogy átéljék ezt a különleges eseményt.
A társaság közelében egy színes, idősebbekből álló csapatra lettünk figyelmesek, akik vidáman csevegtek és tréfálkoztak a szomszédaikkal. Azonnal felkeltette az érdeklődésünket, hogy mi rejlik a titokzatos, díjnyertes főztjük mögött. Így hát bátorkodtunk megszólítani őket, hogy felfedjék kulináris titkaikat.
- mondta Papp Lászlóné Erzsike. A józsai asszony minden évben kilátogat a főzőversenyre, mivel nagyon szereti a társaságot és a hangulatot.
Az ő invitálására érkezett Mezőtúrról egy négyfős csapat, hiszen már számos közös főzésen vettek részt. Socz Ferenc, a csapat egyik tagja, amatőr szakácsnak tartja magát, bár rendszeresen részt vesznek különböző versenyeken.
- mondta.
Ica néni, a 84 esztendős gasztronóm, szívesen osztotta meg velünk kulináris emlékeit. „Az igazság az, hogy az életem során rengeteget főztem, és mindig is imádtam ezt a tevékenységet. Nagy családban nőttem fel, és bármilyen ételt is készítettem, mindannyian örömmel fogyasztották el” – mesélte mosolyogva. Hagyományos nyúlpaprikása különösen kedves a szívének; szalonnazsíron megfuttatott hagymával és gazdag, zöldséges burgonyával tálalja, ami igazi ízorgiát varázsol az asztalra.



