A spanyol fokhagyma termesztése egy újabb pozitív tendenciát mutat, hiszen a termőterület 5%-kal bővül. Ez a növekedés a helyi mezőgazdasági szektor fejlődését tükrözi, és a gazdák számára új lehetőségeket teremt a piacon. Az Agrotrend hírei szerint a fok


Fontos, hogy a nemzetközi uniós együttműködés erősítésére van szükség ahhoz, hogy az európai termelők képesek legyenek versenyezni a harmadik országokkal.

A franciaországi Chabrillan városában tartotta ülését a European Garlic Contact Group, ahol a résztvevők aggodalmukat fejezték ki az európai fokhagymaágazat előtt álló kihívásokkal kapcsolatban. A termőterületek folyamatos csökkenése és a növekvő termelési költségek komoly problémákat jelentenek a szektornak. A találkozón Spanyolország, Franciaország és Olaszország képviselői és termelői közösen elemezték a piaci helyzetet, valamint a következő szezonra vonatkozó várakozásaikat.

A találkozó során kiemelt fontosságú téma volt a spanyolországi termőterületek alakulása. 2024-ben a terület 22 753 hektárra csökkent, míg 2023-ban még 24 889 hektáron gazdálkodtak. A Spanyol Fokhagyma Tanács (Mesa Nacional del Ajo) előrejelzései alapján 2025-re 5%-os területnövekedés várható, így a jövő évi termőterület elérheti a 23 956 hektárt. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ez a növekedés nem lesz elegendő ahhoz, hogy kompenzálja az elmúlt évek során tapasztalt jelentős, közel 30%-os csökkenést.

Related posts